Environmental Research Institute, University College Cork. area 3000 sqm
       
     
 Fig. 1  South Elevation
       
     
 Fig. 2 East facade
       
     
 Fig. 3  East facade detail
       
     
 Fig. 4  South facade from flood plain
       
     
 Fig. 5  South facade from flood plane
       
     
 Fig. 6  South terrace
       
     
 Fig. 7  Main entrance
       
     
 Fig. 8  Internal stair core, ventilation shaft between laboratories and offices
       
     
 Fig. 9  Plywood stair spanning to insitu concrete half-landing
       
     
 Fig. 10  Atria at stair, view to south looking over the River Lee
       
     
 Fig. 11  Office spaces over looking river, timber facade with vertical ventilator panels and opening windows
       
     
 Fig. 12  Detail at office facade
       
     
 Fig. 13  Detail at offices looking south, exposed concrete ceilings cast insitu, incorporating light fittings
       
     
 Fig. 14  Laboratory corridor with sliding doors to labs
       
     
 Fig. 15  Sliding timber screen to flexible meeting spaces
       
     
 Fig. 16  Top of atrium ventilation shaft showing opening windows at high level
       
     
 Fig. 17  Typical laboratory
       
     
 Fig. 18  Arial view from South
       
     
Environmental Research Institute, University College Cork. area 3000 sqm
       
     
Environmental Research Institute, University College Cork. area 3000 sqm

The building is University College Cork’s (UCC) inter-disciplinary Environment Research Institute (ERI) whose focus is on translation of fundamental knowledge in Environment, Engineering and Management into practical solutions for the protection and sustainability of natural resources.

The building embodies the fragility of its location, the flood plain of the River Lee. It is composed of robust parts which anchor themselves to this specific place, absorbing the flood waters within the concrete structure, and fragile elements of timber and glass that respond to the human occupation of the building, breathing in rhythm with the external environment, and the changing laboratory experiments which are conducted within it. A concrete frame with timber infill; solid parts are openings allowing the building to breath, transparent parts let light in. The concrete frame is conceived of as a large radiator, incorporating pipes into which warm or cool water circulates to heat or cool the building. This water is heated or cooled using a heat-pump connected to a permanent underground water source. All energy for heating and cooling the building comes from the heat-pump, and there is no need for a boiler. Photovoltaic and solar collector cells on the roof generate energy for computers, artificial lighting and small power requirements.

The building is composed as a 65 m long rectangular frame, oriented along the East-West axis, producing a clear North facing elevation, and a clear South facing elevation. Laboratories are therefore located on the north side of the building, and offices are located on the south side of the building. Vertical circulation, service cores and kitchenettes are located in-between. The building employs no mechanical ventilation or air conditioning systems. The building’s fabric, structural and façade, have been integrated into the environmental approach, the vertical circulation forms ventilation chimneys at the ends of the building and the middle of the building. The façade openings and apertures have been carefully designed in balance with the microclimate, producing an extremely low energy sustainable design. The building is an experimental low energy environment incorporating high densities of sensors and technology to monitor the building performance on a continuous basis, and to inform the inhabitants of the building so that they can make decisions that minimise energy consumption.

Photography : Michael Moran

 Fig. 1  South Elevation
       
     

Fig. 1

South Elevation

 Fig. 2 East facade
       
     

Fig. 2
East facade

 Fig. 3  East facade detail
       
     

Fig. 3

East facade detail

 Fig. 4  South facade from flood plain
       
     

Fig. 4

South facade from flood plain

 Fig. 5  South facade from flood plane
       
     

Fig. 5

South facade from flood plane

 Fig. 6  South terrace
       
     

Fig. 6

South terrace

 Fig. 7  Main entrance
       
     

Fig. 7

Main entrance

 Fig. 8  Internal stair core, ventilation shaft between laboratories and offices
       
     

Fig. 8

Internal stair core, ventilation shaft between laboratories and offices

 Fig. 9  Plywood stair spanning to insitu concrete half-landing
       
     

Fig. 9

Plywood stair spanning to insitu concrete half-landing

 Fig. 10  Atria at stair, view to south looking over the River Lee
       
     

Fig. 10

Atria at stair, view to south looking over the River Lee

 Fig. 11  Office spaces over looking river, timber facade with vertical ventilator panels and opening windows
       
     

Fig. 11

Office spaces over looking river, timber facade with vertical ventilator panels and opening windows

 Fig. 12  Detail at office facade
       
     

Fig. 12

Detail at office facade

 Fig. 13  Detail at offices looking south, exposed concrete ceilings cast insitu, incorporating light fittings
       
     

Fig. 13

Detail at offices looking south, exposed concrete ceilings cast insitu, incorporating light fittings

 Fig. 14  Laboratory corridor with sliding doors to labs
       
     

Fig. 14

Laboratory corridor with sliding doors to labs

 Fig. 15  Sliding timber screen to flexible meeting spaces
       
     

Fig. 15

Sliding timber screen to flexible meeting spaces

 Fig. 16  Top of atrium ventilation shaft showing opening windows at high level
       
     

Fig. 16

Top of atrium ventilation shaft showing opening windows at high level

 Fig. 17  Typical laboratory
       
     

Fig. 17

Typical laboratory

 Fig. 18  Arial view from South
       
     

Fig. 18

Arial view from South